En çok merak edilen sorular ve cevapları
SIK SORULAN SORULAR
Yan Etkisi Var mı?
İyi bir hekimin ellerinde yan etkisi yoktur.
Tedavi sırasında veya sonrasında nadir de olsa aşağıdaki istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir:
• Çok nadiren de olsa bazı vakalarda iğnenin doku içinde kırılma riski olduğu literatürde bahsedilmektedir. Bu akupunktur tedavisinde olabilecek en kötü durumdur. Tecrübeli ve bilgili uygulayıcılar için bu durum ihmal edilebilecek kadar düşük olasılıktadır. Çelik iğneler kullandığımız için bu son derece nadir olabilecek bir durumdur. Bunun olması için hastanın iğneli iken çok kuvvetli hareket etmesi lazımdır. Ben, dehşetle, istirahate bıraktığım iki hastamın telefonuna bakmak için iğneleriyle birlikte yürüdüğüne şahit oldum, çok şükür ki beni korkutmaktan başka bir şey olmadı. Lütfen hekiminiz aksini söylemedikçe herhangi bir yerinizi hareket ettirmeyiniz.
• Bazen cilt altında morarma olabilir. Kozmetik görüntü dışında bunun zararı yoktur, aksine kısmi fayda bile sağlayabilir, çünkü o bölgeye trombosit adını verdiğimiz pıhtılaşma hücreleri gelir ki içlerinde büyüme hormonu bulunur. Ayrıca, vücudun diğer tedavi edici hücreleri gelerek etkiyi kuvvetlendirir.
• Bazen tedavi sırasında iğnenin etrafında hafif kızarıklık ve kaşıntı olur. Bu da bizim istediğimiz bir şeydir.
• Akupunkturun acıtacağı endişesi insanları en çok tedirgin eden tarafıdır. Neredeyse kıl gibi çok ince iğneler kullanırız. Hastanın ağrı eşiği çok düşük değilse bazen hiç hissetmezsiniz, bazen de hafif bir yanma hissi olur ve hemen geçer. Ancak bizim “De Qi” diye adlandırdığımız, tedavi esnasında bir elektriklenme hissi olursa bu bize tedavinin çok etkin oluğunu gösterir. Bazı hastalarımız bu hissi tedavinin erken dönemlerinde hissetmeye başlar ve hızla iyileşirler.
• Bazı hastalıklarda hastayı sedatize edecek bir tedavi uygularız. Tedavi sonrasında hafif bir sersemlik veya uyku hali olabilir, biraz istirahat edince geçer. Böyle bir durumda 10-30 dakika kadar dinlenmeden araç kullanmayınız.
• İğne batırılan noktalarda nadiren de olsa çok küçük kanamalar ve kabuklanma görülebilir. Alerjik bünyeli hastalarda çok nadiren de olsa kullanılan materyallere bağlı olarak alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. İstenmeyen bu durumlar geçicidir.
• İğneleme bölgesinde yüzeysel enfeksiyon gelişme riski olduğu literatürde belirtilmiştir ancak tek kullanımlık steril akupunktur iğneleri kullanıldığından bu ihtimal seyrektir.